Održana završna konferencija i svečano otvorenje studentskog doma Palacin

Održana je završna konferencija projekta ‘Studentski dom Palacin’ u sklopu koje je uslijedilo i svečano otvorenje samog doma, na kojem je prisustvovao, uz predstavnike Grada i Županije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Veleučilište u Šibeniku i naši studenti, pogotovo oni nepovoljnijeg socio-ekonomskog položaja, sada mogu imati sjajan moderan i suvremeni smještaj na razini kakvu zaslužuju. To će im omogućiti da na svom obrazovanju na jednom od programa na Veleučilištu u Šibeniku ostvare što bolje rezultate. Naš obrazovni sustav sve više nastoji biti konkurentan obrazovnim institucijama na razini Europe i na razini svijeta. Važno je za grad Šibenik, koji je grad kulture, turizma, sporta i djece, da bude ekonomsko i turističko središte, ali isto tako da bude središte za obrazovanje. Zbog toga realizacija ovakvih projekata je izuzetno važna. Ovaj dom je materijaliziran političkom voljom Vlade RH, a potaknuto je time da u ovih prvih desetak godina članstva u EU se uloži u obrazovnu infrastrukturu – kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Veleučilište u Šibeniku uspješno je provelo projekt Studentski dom Palacin koji se financira putem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva: “Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”.

– Nema većeg zadovoljstva nego kada mladom čovjeku omogućite da sve svoje intelektualne sposobnosti stavi u funkciju stjecanja novih znanja i kasnije izađe vani oplemenjen novim znanjima te zauzme svoje mjesto te uspije u svojoj profesionalnoj karijeri. Zato služe studentski domovi da bismo studentima pružili najbolje moguće okruženje. Šibenik ide putem jedne pametne i ozbiljne visokoškolske institucije – kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.328.702,31 EUR (85.356.107,55 HRK), a dio osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 10.575.353,37 EUR (79.680.000,00 HRK).

                         

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić zahvalio je svima koji su proteklih godina sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

– Važnosti ovog projekta ispisana je na više stranica, ali ja bih istaknuo dvije važne činjenice. Ovaj dom u prvom redu predstavlja prekretnicu razvoja visokog obrazovanja u gradu Šibeniku, jer će značajno unaprijediti kvalitetu života studenata. Nadalje, ovaj dom predstavlja potvrdu da grad Šibenik polako postaje europski grad budućnosti. Grad u kojem će upravo visoko obrazovanje biti jedan od glavnih pravaca njegova razvoja. I to je jedini ispravan put – pojašnjava dekan Runjić.

Novoizgrađeni dom ima 332 ležaja i najvrjedniji je infrastrukturni projekt u Šibensko-kninskoj županiji vezan uz visoko obrazovanje koji će značajno unaprijediti kvalitetu života studenata te doprinijeti prepoznatljivosti grada Šibenika kao poželjnog mjesta za studiranje.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić rekao je da kontinuirano moramo ulagati u visoko obrazovanje.

– Ako želimo očuvati Hrvatsku kao naciju, onda moramo ulagati disperzirano u visoko obrazovanje na mjestima gdje tu ljudi mogu sudjelovati. Studenti moraju imati mogućnosti rada, učenja, studiranja i života u onim uvjetima koji su danas neophodni. Ovim studentskim domom naša županija je zaokružila priču o studentskom standardu. Treba nastaviti ulaganje u druge aspekte obrazovanog procesa, kao što su opremanje kabineta i slično – rekao je župan Jelić.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, rekao je da je gradnja studentskog doma jedan od važnijih projekata.

– Stalno govorim da Šibenik ima tri smjera razvoja. To su gospodarstvo, turizam i visoko obrazovanje. Kad smo krenuli u gradnju doma bilo je teško vrijeme, jer nismo znali koliko ćemo imati studenata. Ovo smo uz tešku muku spojili u jednu kompletnu cjelinu. Od grada koji prije 10-ak godina nije imao ništa po pitanju visokog obrazovanja, sada poznaje prepoznatljiv upravo kao studentski grad – zaključio je Burić.