Prvi studenti u Palacin trebali bi useliti iza zimskih praznika

Građevinski radovi na Studentskom domu Palacin bliže se kraju, a 19. rujna bit će otvorene i pristigle ponude za opremanje, potvrdio za Šibenski portal Frane Urem, prodekan za poslovanje Veleučilišta u Šibeniku.

– Devedeset posto radova je završeno, a ostalo je još nešto posla vezanog uz elektroenergetski priključak na čemu ekipa iz HEP ODS-a radi ubrzano. Riječ je naime o centraliziranoj javnoj nabavi transformatora za trafostanicu pa je postupak nešto sporiji. Zbog toga ćemo možda dva tjedna kasniti. Danas ću obići gradilište, ali po sadašnjem stanju kroz mjesec dana zgrada može na tehnički pregled – kazao je Urem.

Za opremanje Studentskog doma Palacin javna nabava je završena u smislu prikupljanja ponuda i 19. rujna bit će poznati dobavljači opreme. I taj natječaj je bio malo produljen kako bi se odgovorilo ponuditeljima na sva pitanja i omogućilo da sva potrebna oprema bude u ponudama.

– Vjerujem da ćemo kroz mjesec dana ocijeniti ponude i ugovarati nabave, kako bi čim prije počelo opremanje soba – najavljuje Urem.

Podsjetimo, izgradnja Studentskog doma Palacin počela je u studenome 2019. godine i tada je rok Lavčeviću bio 18 kalendarskih mjeseci, a sada je već prošlo dvostruko više vremena.

– Već šest mjeseci od početka izgradnje našli smo se u problemima zbog pandemije Covida-19, a tada se dogodio i potres u Zagrebu. Upravo tada smo otvorili temelje dviju starih zgrada koje su planirane za rekonstrukciju, mogli smo nastaviti, ali je druga opcija bila da, uz minimalne nove troškove, radimo novu konstrukciju, otpornu na potrese. Odlučili smo se za rušenje i novu gradnju u gabaritima i izgledu starih zgrada. Ti radovi značili su i oko osam do 10 mjeseci pomicanje rokova – govori Urem.

Produljenje rokova izgradnje trebalo je opravdati i Europi jer je skoro 79,7 milijuna kuna novac Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija.

– Kada smo utvrdili da je bolje ići u rušenje i izgradnju novih zgrada, konzultirali smo se s kontrolnim tijelima i poslali im sve izmjene projekta i troškovnike. Sve je odobreno i nastavak sufinanciranja, uz pomaknute rokove, je osiguran. Naravno, uz Covid, dohvatilo nas je povećanje cijena u građevinarstvu, a sada i pri opremanju. U dogovoru s Europom produljenje ugovora je do 30. lipnja 2023. godine – napominje Urem.

To je ujedno rok do kojeg će Studentski dom Palacin biti završen, no prva useljenja očekuju i puno ranije.

– Mi ćemo nastojati, jer opremanje ide po zgradama, prvo opremiti ovu središnju zgradu kako bi studenti u nju mogli useliti već do kraja ove kalendarske godine ili nakon zimskih praznika. Zgrada će do tada imati uporabnu dozvolu, bez obzira što svi objekti još neće imati potreban namještaj. Nakon toga će se opremati dva bočna objekta koji će se potom popunjavati studentima – najavljuje Frane Urem.

Izvor: Šibenski portal