Obišli smo gradilište budućeg studentskog doma na Palacinu: radovi kasne, ali zgrada će biti sigurna i na potres od 9 stupnjeva po Richteru

Kada za godinu dana novi studentski dom na Palacinu bude dovršen, studenti će u njemu mirno spavati! Kako i ne bi, kada će to zdanje biti otporno na potrese jačine čak 9 stupnjeva po Richteru. Poštuju se, naime, najnoviji seizmološki propisi i standardi, govori Hrvoje Srdelić, voditelj gradilišta i inženjer splitske tvrtke “Lavčević”, odnosno “Lavčević – Inženjering”, koje, udruženim snagama, grade budući dom šibenskih studenata.

Šibenik trenutačno ima dom na Šubićevcu, no, osim što je jako udaljen od Veleučilišta, njegov je kapacitet vrlo malen jer ima tek nešto više od 70 kreveta. Ako se ima na umu da šibensko Veleučilište, u ingerenciji kojeg je sadašnji, a bit će i novi studentski dom, pohađa oko 700 studenata od kojih, prema riječima dekana dr. sc. Ljube Runjića, više od 60 posto njih dolazi iz drugih hrvatskih županija, jasno je kako sada tek manji broj može računati na krevet u domu.

Većina njih osuđena je na privatni smještaj, koji ne samo da je skuplji nego donosi i dodatni problem. Barem je tako bilo prije pojave pandemije, pa su se studenti, zbog turističkih aspiracija svojih najmodavaca, iz stana morali iseliti na početku sezone, u jeku ispitnih rokova. Zato mnogi s nestrpljenjem i radošću iščekuju otvorenje novog doma na Palacinu.

                    

VOJNI KOMPLEKS

Nekadašnji vojni kompleks, koji su činile dvije betonske zgrade na četiri etaže, smješten iznad pružnog prijelaza u Mandalini, u blizini uvale i istoimene lučice Vrnaža, svoju je preobrazbu u studentski dom počeo još u ožujku 2017. godine kada je za taj projekt ukupno vrijedan 85 milijuna kuna potpisan ugovor i odobrena nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i programa “Konkurentnost i kohezija” u iznosu višem od 79 milijuna. Ostatak novca izdvojit će iz svog proračuna Grad Šibenik koji je partner na projektu. Prema tada potpisanom ugovoru sve je trebalo biti završeno još prije točno godinu dana. No već se u samom startu zapinjalo, pa je i građevinska dozvola izdana kasnije negoli se očekivalo.

Razlog tomu bili su neriješeni imovinskopravni odnosi, govorila je tada glasnogovornica projekta Darija Šare iz šibenskog Studentskog centra. Konačno, početkom studenoga 2019. radovi su i počeli. Predviđeno je bilo da traju 18 mjeseci, pa je, na svečanosti otvorenja gradilišta, dekan Runjić izjavio kako očekuje da će se studenti u novi dom moći useliti na proljeće ove godine.

Do početka proljeća ima nešto više od dva mjeseca, no od useljenja studenata u tom roku neće biti ništa. Do kraja radova na Palacinu ipak će trebati proći puno više vremena.

Nakon stanke za božićne i novogodišnje blagdane, gradilište je ovoga tjedna ponovo oživjelo. Radnici su se vratili s odmora i bageri su ponovno zabrujali. Obilazimo gradilište u društvu dekana Runjića i prodekana za poslovanje dr. sc. Frane Urema.

Najnoviji odobreni rok do kada sve mora biti dovršeno je 1. siječnja 2022. godine, i sve je, kažu, u skladu s europskim projektom i pod kontrolom! Unatoč tomu što je u godinu dana nakon početka radova odrađena samo jedna trećina cijelog projekta i što u sljedećih godinu dana mora biti dovršeno sve ostalo. Razloga za paniku nema, uvjerava nas dekan Runjić.

– Od kada su službeno otvoreni radovi na domu u studenom 2019. godine, ni jednom nisu stali. Doduše, bilo je malih problema za vrijeme prvog vala korone kada je bila otežana nabava građevinskog materijala i uopće kretanje radnika zbog uvođenja propusnica, bio je smanjen intenzitet radova, ali nije se stalo nijednog dana, osim ovog božićnog odmora. Naravno uvijek se kod ovakvih radova javljaju poteškoće, ali se rješavaju u hodu, i očekujemo da se studenti u dom usele u ljetnom semestru 2022. godine. Rok završetka projekta je 1. siječnja 2022., ali je realno da to bude 1. ožujka 2022. godina – govori Runjić i napominje kako je interes studenata za novi dom velik.

– Ovo će biti jedan od najmodernijih domova u Hrvatskoj, s pogledom na more, tako da mislim da će interes biti velik, pogotovo među stranim studentima kojih je sve više. Počeli smo s dvoje, četvero, lani 12, a ove godine trebalo ih je biti oko 20. Stalan je porast broja stranih studenata koji dolaze na naše veleučilište i njima će ovo biti fenomenalno. Popularni smo dosta među Poljacima, Rumunjima, Česima, lani je bilo Talijana, a ove godine, da nije korone, došli bi nam Španjolci – ponosan je Runjić te kao zanimljivost dodaje kako među stranim studentima nije bio ni jedan iz zemalja bivše Jugoslavije.

No na međunarodnoj suradnji Veleučilište radi i dalje, pa će ove godine osnovati i posebni ured za to, a studenti, pa i nastavnici koji iz drugih zemalja budu dolazili u Šibenik moći će računati na smještaj u domu na Palacinu. Predviđeno je ukupno 332 kreveta u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama, restoran s oko stotinu mjesta, čitaonica i soba za dnevni boravak.

Također nešto manje od 30 kreveta u posebno uređenim sobama predviđeno je za studente s invaliditetom, koje će se kao i ostali zajednički sadržaji nalaziti u središnjoj, ostakljenoj zgradi koja je izgrađena do niske rohbau faze. Međutim, susjedne dvije zgrade koje su prema projektu trebale biti zadržane u postojećim gabaritima, odnosno vanjskim i nosivim zidovima, srušene su u međuvremenu do temelja.

NOVA KONSTRUKCIJA

Stoga na gradilištu trenutačno glavnu riječ vode dva bagera. Kopaju i pripremaju teren za izgradnju novih čvrstih temelja. Nije se moglo drugačije, tvrdi Urem, jer je dodatnim pregledom, nakon što je u tim dvjema zgradama srušeno sve planirano te su ostali samo vanjski zidovi, statičara utvrđeno kako njihova statika baš i nije zadovoljavajuća. Dodatni radovi izazvali su i dodatne troškove od milijun kuna, ali to je, uvjeren je Urem, sitnica prema onomu što će se na kraju dobiti: sigurna i na potres otporna građevina, pri čemu ni rok ni proračun projekta neće biti probijeni!

– Zaključili smo da o istom budžetu možemo napraviti puno kvalitetniju zgradu. Mi i dalje ostajemo u starim gabaritima i obje će zgrade izgledati kao prije, ali se radi nova konstrukcija. Projekta dokumentacija sada se privodi kraju kako bismo dobili izmjenu i dopunu građevinske dozvola, a u međuvremenu radimo prema postojećoj dokumentaciji i važećoj dozvoli, jer sve što se radi je u zadanim i postojećim gabaritima. Ovi ugovoreni građevinski radovi vrijedni su oko 63 milijuna kuna. Do sada je potrošena trećina budžeta, oko 20 milijuna, a odrađena je i trećina posla. Nema panike da se neće završiti na vrijeme niti ćemo probiti proračun. Nismo djeca, nećemo se igrati oko toga – kategoričan je Urem, ističući kako će u novom domu budući stanari zaista uživati kao u hotelu.

K tomu misli se i na ekologiju i štedljivost, pa je tako projektiran i sustav grijanja i hlađenja, a na krovu zgrada bit će postavljeni i solarni paneli te zasađen zeleni pokrov.

No novi dom, izgrađen na pola puta između Veleučilišta i dislociranog sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, nije samo vezan uz rješavanje problema organiziranog smještaja studenata. Dio je, ističu Runjić i Urem, šire slike o visokom obrazovanju i osnivanju sveučilišta u Šibeniku.

Unatoč tomu što već postoje dva takva udaljena tek 70-ak kilometara na istok, odnosno zapad. Razvoja grada bez toga nema, uvjereni su. Ipak, do tada, za početak, valja pričekati 1. siječnja 2022. godine ili još bolje početak ljetnog semestra iste godine i veselu studentsku graju u domu okruženom zelenilom s pogledom na more. Od milijun dolara, sigurno!

Izvor: Šibenski list